Jak snížit náklady za energie? Chovejte se úsporněji

Jak snížit náklady za energie? Chovejte se úsporněji

Asi není nikdo, kdo by v tuto chvíli neřešil ceny energií. To spoustu domácností přimělo, aby se pustily do rekonstrukcí svých nemovitostí nebo investic do nízkoenergetického bydlení. Na každé situaci se ale dá najít něco aspoň trochu pozitivního. Třeba to, že se naučíme chovat ekologičtěji. Podle srovnání zemí Evropy patříme totiž ve spotřebě energií mezi ty méně úsporné.

Zajímavé je, že podle posledních výzkumů nejvíc energií spotřebovávají Islanďané a nejúspornější jsou Albánci. Ale při srovnání zemí s podobnými klimatickými podmínkami nám patří přibližně prostřední příčka. Z tohoto pohledu nejlépe hospodaří s energiemi Rumuni a největší spotřebu energií mají naopak v Lucembursku.

Co můžete udělat pro větší úspory

Asi i vysokopříjmové domácnosti, které neřeší každou korunu, v tuto chvíli hledají cesty, jak snížit svoje náklady za energie. Nejvíce energie (68 procent) použijí české domácnosti na vytápění, což bude znát právě v zimě. Dalších 17 procent naší energetické spotřeby činí ohřev vody. 13 procent našich výdajů za energie vzniká při vaření a používání elektrických spotřebičů.

Jak tedy ušetřit energie, a tím pádem i náklady na ně? V chladných dnech větrejte krátce, ale intenzivně. Místnosti zbytečně nepřetápějte a raději si vezměte tričko s dlouhým rukávem a kalhoty než běhat po domě v kraťasech a tílku. Pořiďte si LED žárovky a zjistěte, v jaké energetické třídě máte stávající elektrické spotřebiče. Největším žroutem energie bývá lednička a také pračka.

Samozřejmě není nutné hned staré spotřebiče vyhazovat, ale u těch starších deseti let stojí za to zauvažovat nad koupí nových. Pořizovací náklady jsou sice vyšší, ale nové spotřebiče také spotřebovávají výrazně méně energie.

Jak v kuchyni?

Vařte jídlo s pokličkou. Můžete ušetřit až 50 procent energie a zkrátíte tím i dobu vaření. Ledničku dejte 5 až 10 centimetrů od zdi a na místo, kde není zdroj tepla. Tedy ne vedle trouby nebo tam, kde svítí přímé slunce. Když jdete do ledničky, snažte se ji nenechávat dlouho otevřenou.

Její chladicí část nemusíte chladit pod 5 stupňů Celsia a v té mrazicí nastavte hodnotu minus 18 stupňů, ne méně. Varnou konvici naplňujte jen takovým množstvím vody, kterou zrovna potřebujete ohřát. Stejně tak u myčky využívejte ekologický program s nižší teplotou, a pokud máte dvoutarifovou sazbu, zapínejte ji v době levnějšího tarifu.

Sprchujte se krátce a při praní používejte nižší teplotu

Největší energetické úspory při praní dosáhnete opět zapínáním v době levnějšího tarifu, pokud ho máte. A také při nižších teplotách praní, nebo když nebudete „prát na prázdno“. Jak u myčky, tak u pračky platí, že ji ideálně naplňujte do doporučeného maxima.

Tu poučku o tom, že čtyřminutová sprcha je až čtyřikrát úspornější než plně napuštěná vana, určitě znáte! No a hlavně, krátkým sprchováním snížíte i spotřebu vody. Ta za poslední rok zdražila také – v průměru téměř o pětinu.

Přeji vám, ať všechno zvládnete v klidu, v teple a s co nejmenšími náklady. A pokud řešíte, jak to všechno finančně utáhnete, a potřebujete se v oblasti financí poradit, ozvěte se mi přes stránku s kontaktními údaji.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů